top of page

Stavba VMO Tomkovo náměstí pokročila

Aktualizováno: 30. 3. 2022



I v nejisté době covidové nedochází na stavbě VMO ke zpoždění. V lednu došlo k první betonáži části estakády kousek od Rokytovy ulice. Zakázku na stavbu dvou úseků VMO Tomkovo náměstí a Rokytova získalo sdružení Firesta-Fišer, OHL ŽS, Metrostav DIS za nabídkovou cenu 2 356,3 milionu korun.


K zahájení stavby došlo na přelomu června a července loňského roku, kdy odsartovaly práce na přeložkách inženýrských sítí a demolicím v areálu Sokola v Husovicích. Tyto demoliční práce odhalily reklamu na čalouněný nábytek z období první republiky.



Zdroj: Zprávy z Moravy.cz

Letos budou práce postupovat a stavba bude výrazněji vidět i na samotném Tomkově nám.

Na jaře dojde k otevření lávky pro pěší, která usnadní nyní uzavřenou cestu mezi Husovickým a Židenickým břehem Svitavy.

Most přes řeku v Provazníkově ulici, po kterém nyní vede silnice I/42, nahradí nová estakáda, která ovšem povede o asi 4 metry výše. Z tohoto důvodu je jasné, že prvně musí dojít k demolici mostu starého, a poté teprve k výstavbě nového. Most se bude bourat po polovinách. Aby se zabránilo kolapsu dopravy v oblasti, bude k mostu přistaven provizorní most po kterém bude vedena doprava směrem do Husovického tunelu.

Rovněž bude pokračovat betonáž estakády nad Maloměřickým seřaďovacím nádražím. Stavbu v těchto místech usnadnil snížený počet projíždějících vlaků kvůli probíhající velké vlakové výluce Brno - Blansko.



Zdroj: Zdopravy.cz

Vzhledem k postupu výstavby se očekává vyloučení trolejbusové dopravy, ke kterému by mělo dojít na přelomu léta a podzimu. Trolejbusy ve směru z centra budou odkloněny po nové trase do zastávky Štefánikova Čtvrť, smyčka trolejbusů bude umístěna v ulici Kohoutova. Dále budou trolejbusy pendlovat mezi Líšní a Starou Osadou, kam se dostanou po již dokončené provizorní trati ze Slatinské vozovny.


Okruh se staví i na jiných místech v Brně

I nadále bude pokračovat 2. etapa VMO Žabovřeská, kde v úzkém údolí řeky Svratky dojde k dokončení tramvajového tunelu. Již v závěru roku by zde měla projet první šalina. Vybudování tunelu a odklonění tramvajové dopravy z údolí je nutné pro rozšíření silnice na čtyřpruh. S dostavbou tohoto úseku by mělo dojít ke zmizení nechvalně známého špuntu”.

Letos by též měla začít výstavba krátkého úseku VMO v Bauerově ulici. V souvislosti se stavbou Multifunkční haly se zde totiž očekává nárůst dopravy. Mimo jiné zde vznikne lávka, která usnadní cestu na koupaliště Riviéra.


Jak lze usoudit nejen z tohoto článku i letos se v Brně bude investovat do infrastruktury. Doufejme,že epidemie tyto stavby neovlivní, protože s dokončením těchto projektů by se Brnu mělo výrazně ulevit od neustálých dopravních problémů. Do dokončení nás samozřejmě čeká ještě spousta omezení, ale máme alespoň vidinu, že již v roce 2024 se bude jezdit lépe.


EV

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page